Δρύινες δεξαμενές Grenier


Ο οίκος Grenier, πρωτοποριακός στη δημιουργία νέων τύπων δρύινων κωνικών δεξαμενών και foudre, βρίσκεται στη καρδιά της Βουργουνδίας και προμηθεύει τα πιο ονομαστά οινοποιεία στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Χρησιμοποιεί πρώτης ποιότητας γαλλική δρυ, με μικρούς πόρους (≤ 2mm), από τα καλύτερα δάση των περιοχών Allier, Nevers και Centre France.
Η αποξήρανση της δρυός γίνεται φυσικά σε μεγάλα πάρκα με σημαντικές βροχοπτώσεις για περίπου 4 χρόνια, ώστε να διασπαστούν και να ξεπλυθούν οι φαινολικές ουσίες της δρυός.

Οι δεξαμενές με πάχος δρυός που κυμαίνεται από 40-60 mm, ανάλογα με τον όγκο της δεξαμενής, μπορεί να είναι ανοιχτές, ή κλειστές με ανοξείδωτο καπάκι. Οι δεύτερες αποτελούν τη σειρά “Vinistock” του Grenier.

Εξοπλίζονται με ανοξείδωτα εξαρτήματα κορυφαίας ποιότητας 316L, μερικά από αυτά.
Οροφή πάχους 4mm, με άνοιγμα ανθρωποθυρίδας οροφής από 0,20 – 1,60m και οπή 40 ή 50mm.
Τριών ειδών πόρτες
- οβάλ, 430 x 310mm, πάχους 10mm, άνοιγμα προς τα μέσα
- παραλληλόγραμμη, 310 x 430mm, πάχους 10mm, με άνοιγμα προς τα έξω, με αντοχή σε πίεση μέχρι 2,5 bar και χαμηλά τοποθετημένη για εύκολο άδειασμα των στέμφυλων
- στρόγγυλη με άνοιγμα 180ο, πάχους 10mm, τοποθέτηση στην εξωτερική πλευρά του πάτου της δεξαμενής για εύκολο άδειασμα των στέμφυλων, με αντοχή σε πίεση μέχρι 3,5 bar.
Βάνες ολικής και μερικής εκκένωσης, δειγματολήπτης με έμβολο, θερμόμετρο με εσωτερική προστασία.
Αφαιρούμενος μανδύας ψύξης, με πολύ μεγάλη επιφάνεια ψύξης και αφαιρούμενα φίλτρα.
Σταθερός εσωτερικός, μονός ή διπλός, εναλλάκτης θερμότητας, με πολλαπλές σπείρες, τοποθετημένες εφαπτομενικά των τοιχωμάτων.

Ιδιαίτερη φροντίδα δίνεται στη κατασκευή της δεξαμενής, την τέλεια και στιβαρή εφαρμογή των ανοξείδωτων επιφανειών με την δρυ καθώς και στο ελαφρύ και σιγανό κάψιμο της εσωτερικής της επιφάνειας.
Η σιγανή φλόγα σέβεται την δρυ, έτσι ώστε να μην αλλοιώνονται οι ιδιότητες της και να αποφεύγονται τα σκασίματα-ανοίγματα στο ξύλο.

Η οινοποίηση ερυθρών και λευκών οίνων σε δρύινες δεξαμενές παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα.
Η εξέλιξη της αλκοολικής ζύμωσης διευκολύνεται από συστατικά της δρυός, ενώ συγχρόνως είναι πιο ομαλή, χωρίς ο οίνος να υπόκειται σε μεγάλα θερμικά σοκ.
Ο έλεγχος της θερμοκρασίας, της σταφυλομάζας, του μούστου ή του οίνου γίνεται στη καρδιά τους. Έτσι είναι πιο αποτελεσματικός πιο γρήγορος και λιγότερο ενεργοβόρος.
Η εκχύλιση φαινολικών συστατικών καθώς και πολυσακχαριτών, λόγω της θερμικής αδράνειας της δρυός, είναι πιο σημαντική αλλά συγχρόνως και πιο ήπια, ακριβώς επειδή δεν απαιτούνται ακραίες μέθοδοι εκχύλισης.
Χάρη στη θερμική αδράνεια της δρυός, ευνοείται το ευκολότερο ξεκίνημα και τελείωμα της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Το αρωματικό προφίλ του οίνου που έκανε τη μηλογαλακτική σε δρύινη δεξαμενή υπερτερεί σαφώς του οίνου που έκανε τη μηλογαλακτική σε ανοξείδωτη δεξαμενή.
Επίσης δεν παρατηρούνται μεταφορές μάζας κατά τη συντήρηση του οίνου στη δεξαμενή με συνέπεια της διατήρησης της δομής του.

Αποτέλεσμα της εξαίρετης δουλειάς του οίκου Grenier, είναι η τεκμηριωμένη αποδοχή και εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλουν παγκοσμίου φήμης Domaine, όπως το Romanée Conti, σε γνωστές ζώνες ονομασίας προέλευσης ανωτέρας ποιότητας Vosne-Romanée, Gevrey-Chambertin, Montrachet, Nuits St. George.


Download
Brochure

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider